Yrittäjät uutispimennossa

Yrittajät uutispimennossa

Nykytila

Uskaltaisin väittää, että valtaosalla yrittäjistä olisi tälläkin hetkellä käytössään sähköinen taloushallinto, mikäli heillä olisi tietoa toimintatavan eduista. Tosiasiassa tilanne on sellainen, että vain alle viidennes pk-yrityksistä helpottaa omaa arkeansa hoitamalla taloushallintonsa sähköisesti. Tämä voi olla mahdollista vain siitä syystä, että yrittäjät eivät saa tarvittavaa tietoa sähköisestä palvelusta. Haluankin nyt korjata tilannetta ainakin omalta osaltani jakamalla tätä tarpeellista tietoa. Tarpeellistahan se on tietenkin siitä syystä, että meillä kaikilla yrittäjillä on jatkuvasti kiire ja vuorokaudet tuntuvat aivan liian lyhyiltä.

Perinteisen mallin puuhat

Perinteisessä mallissa yrittäjä itsekin tekee melko paljon töitä yrityksensä taloushallinnon hoitamiseksi. Laskut pitää maksaa, myyntilaskuja lähettää, seurata rahatilannetta ja arvioida liiketoiminnan tuloksellisuutta ja jatkuvuutta. Lisäksi kaikesta pitää toimittaa tieto tilitoimistoon kokoamalla kirjanpitoaineisto kasaan kuukausittain. Kaikki tämä tarkoittaa jatkuvaa paperinkäsittelyä. Pitää avata postia, kuljetella papereita pöydältä toiselle, kopioida, mapittaa ja jälleen järjestää tilitoimistolle vietäväksi. Tulleet laskut pitää syöttää maksuohjelmaan ja lähetettävät laskut tulostaa, laittaa kirjekuoreen ja toimittaa postiin edelleen lähetettäväksi.

Sähköisen edut pähkinänkuoressa

Sähköinen taloushallinto oikealla tavalla hoidettuna poistaa lähes kaiken edellä esitetyn vaivan yrittäjän arjesta. Ei tulevaa/lähtevää postia, ei kopiointia tai mapitusta, ei tiedon syöttämistä maksujärjestelmiin. Aineiston kerääminen kirjanpitäjälle jää kokonaan pois samoin ajelut postiin ja tilitoimistoon. Ja tämä kaikki on oikeasti totta. Uskon vilpittömästi, että valtaosa yrittäjistä haluaisi eroon edellä esittämästäni jokapäiväisestä puuhasta ja se on oikeasti mahdollista.

Sähköinen malli

Sähköinen taloushallinto parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että yrittäjällä on vain yksi sovellus taloushallintonsa hoitamiseen. Tilitoimisto käyttää samaa sovellusta, jolloin tilitoimistolle ei tarvitse erikseen toimittaa materiaalia. Tulevat ja lähtevät laskut kulkevat kaikki sähköisesti. Maksuliikenteen hoitaminen käy nappia painamalla, samoin myyntilaskun lähettäminen. Pankista tuleva sähköinen tiliote päivittää automaattisesti tulleet suoritukset ja maksut reskontriin. Koska kaikki tieto on yhdessä järjestelmässä, ohjelma laskee ja näyttää yrittäjälle automaattisesti päivittäin reskontrat, tuloslaskelman ja kassatilanteen. Yrittäjän ei tarvitse enää itse koota ja luoda tietoa, hän pystyy keskittymään valmiina saatavan tiedon hyödyntämiseen omassa liiketoiminnassaan.

Suosittelen vilpittömästi ja lämpimästi kaikille yrittäjille, jotka ovat tietokoneen kanssa sinut.

Leppoisaa joulunodotusaikaa toivotellen
Tiina Raatikainen

Kategoria: Blogi