Blogi

Pienyrittäjä kaipaa verokannustinta

Julkisuudessa paljon puhuttu yrittäjän ”verovapaa” osinko ei käytännössä ole verovapaata. Jotta osakas saisi yhtiöstä nostettua osinkoa ilman lisäveroja itselleen, tarkoittaa se käytännössä sitä, että yhtiöllä pitää olla voitollisia tilikausia takana. Näistä voitoista yritys on jo maksanut veron kertaalleen.

Voitollisten tilikausien eteen pitää yrittäjän tehdä todella paljon töitä. Mikäli valittu tie on yksinyrittäjyys, voittoja kertyy hitaasti, koska yksi ihminen ei voi määräänsä enempää töitä tehdä. Mikäli valittu tie on yrityksen kasvattaminen, voittoa kertyy yhtä lailla hitaasti, koska kasvu syö yrityksen tulosta alkutaipaleella useamman vuoden ajan.

Huikeista veroeduista ei voida yrittäjyydessä puhua, jos voidaan lainkaan. Tosiasiassa pienyrittäjän verotus on samalla tasolla kuin palkansaajan verotus. Lisäksi yrittäjyyteen liittyy usein pari vuotta työtä ilman palkkaa, paljon henkilökohtaista riskiä ja vastuuta sekä omasta että työntekijöiden taloudesta ja hyvinvoinnista.

Olen onnellinen siitä, että Suomessa verotulot käytetään hyvään tarkoitukseen. Terveydenhuoltomme on kaikkien saatavilla, lapsemme saavat hyvän koulutuksen, vanhuksistamme ja vähäosaisista pidetään huolta. Suomi on hyvä ja turvallinen paikka asua. Silti soisin, että meille yrittäjille olisi jokin taloudellinen kannustin olemassa. Se toimisi pienenä palkkiona riskistä, jonka otamme.

Tiina Raatikainen