Blogi

Vinkkejä tilitoimiston valintaan

26.8.2019

Kun valitset yrityksellesi tilitoimistoa, varmista tilitoimiston ammattitaito ja luota muiden asiakkaiden kokemuksiin. Yrityksen johto vastaa kirjanpidon ja tilinpäätöksen oikeellisuudesta, joten tilitoimiston valinta on hyvä tehdä huolella. 

Kun ulkoistaa kirjanpidon tilitoimistolle, valinta kannattaa tehdä harkiten. Tilinpäätösten oikeellisuudesta pk-yrityksissä vastaa johto, eli käytännössä useimmiten tilinpäätöksen allekirjoittava yrittäjä. Osaamattomuus tilinpäätösasioissa ei vapauta allekirjoittajaa vastuusta.

Tilitoimiston mukana yritys valitsee samalla usein myös taloushallinto-ohjelmiston, koska nykyaikana ohjelmistot ovat yhteiskäyttöisiä. Yhteiskäyttöisyys maksimoi taloushallinnon kustannustehokkuuden ja mahdollistaa reaaliaikaisen tiedon siirron. Tärkeintä tilitoimiston valinnassa on kuitenkin varmistaa tilitoimiston ammattitaito ja osaaminen. Valitettavan usein tulee eteen väärin laadittuja kirjanpitoja ja tilinpäätöksiä. Asiakas ei ole tiennyt jotain asiaa, ja kirjanpidon korjaamisesta tulee asiakkaalle sekä kuluja että yllättäviä veroseuraamuksia.

Tilitoimiston osaamisen tasoa voi tutkia muutamin keinoin. Tilitoimiston auktorisointi on hyvä lähtökohta. Auktorisoidut tilitoimistot ovat Taloushallintoliiton valvonnan alla, ja niiden tulee täyttää tietyt kriteerit säännöllisissä tarkastuksissa. Lisäksi kannattaa kuunnella puskaradiota, tsekata tilitoimistojen nettisivuilta referenssit, tilitoimiston kirjanpitäjät ja palvelujen sisältö ja valita muutama itselle sopiva vaihtoehto. Niihin kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa paikan päällä.

Tärkein kuitenkin on vielä varmistamatta: useimmissa tilitoimistoissa on sekä hyviä että hieman kokemattomampia kirjanpitäjiä. Jotta tilitoimistossa saadaan kaikki tilinpäätökset oikein laadittua, se edellyttää suunniteltuja prosesseja, henkilökunnan perehdytystä ja toimivaa varamiehitystä. Näistä kannattaa aina keskustella tilitoimiston kanssa.

Summa summarum tilitoimiston valinta on haasteellinen asia. Varmistamalla auktorisoinnin ja tilitoimiston prosessit sekä käymällä valituissa tilitoimistoissa, on laadukkaan ja itselle sopivan tilitoimiston löytäminen todennäköisempää. Luottaisin aina myös muiden asiakkaiden kokemuksiin.

Olethan yhteydessä allekirjoittaneeseen, mikäli haluat tulla tsekkaamaan meidän tilitoimistomme.

Hyvää syksyä toivotellen

Tiina Raatikainen, Aldia Oy, toimitusjohtaja