Blogi

Yrittäjä on oman lajinsa supertähti

16.5.2016

Katselin eilen Supertähdet ohjelmaa Neloselta. Tarinat tuntuivat jotenkin tutuilta. Moni asia huippu-urheilijan sitoutumisessa lajiinsa kuvastaa yrittäjän sitoutumista tekemiseen ja arkeen. Kummassakin lajissa vaaditaan sitkeyttä ja omistautumista ilman varmuutta lopputuloksesta.

Huippu-urheilija on monesti yksin asioidensa kanssa. Ympäristö painostaa, mutta todellisessa vastuussa huippu-urheilija on itselleen. Hän elää jatkuvan paineen alla ja viettää kurinalaista elämää. Siinä muut asia jäävät toiseksi. Matkapäiviä ja kotoa poissaoloa on paljon, perheen täytyy joustaa. Negatiivista palautetta tulee medialta aina, jos on edes aiheen tynkää. Positiivista palautetta tulee vain, jos on maailman huipulla. Arkinen, monivuotinen uhrautuminen ei riitä yleisölle, pitää olla kärkikahinoissa mukana.

Samat asiat toistuvat yrittäjyydessä. Yrittäjä on yksin, vastaa yksin päätöksistään, mokistaan ja nauttii onnistumisista. ”Parhaana päivänä” aamu alkaa siten, että työntekijöillä on kaikki asiat nurinpäin, asiakas antaa huonoa palautetta, rahat on loppu, resurssit eivät riitä ja päivä venyy iltaan, kun yrittäjä korjaa kaiken omalla panoksellaan. Illalla, kun pääsee kotiin, on kaikki jälleen nurin päin, kun kotiasiat on hoitamatta ja perhe laiminlyöty.

Kumpikin laji vaatii äärimmäistä sitkeyttä ja omistautumista. Kiitosta ei helpolla heru, moitteita kylläkin useinkin. Yrittäjän kuin urheilijankin jaksaminen ja onnistuminen on paljolti kiinni henkisestä kestävyydestä. Pitää olla motivoitunut ja omistautunut lajilleen.

Yhtenäistä näille lajeille on se, että kumpikin kannattelee yhteiskuntaa. Ilman huippu-urheilua meillä ei olisi ikimuistoisia hetkiä, jotka kannattelevat meitä arjen yli. Ilman yrittäjyyttä meillä ei olisi työpaikkoja. Suurkiitos upeista ilon hetkistä kaikille suomalaisille huippu-urheilijoille. Ja tsemppiä meille yrittäjille, luodaan uusia työpaikkoja!

Tiina Raatikainen, Aldia Oy
toimitusjohtaja