Blogi

Yrittäjän muistilista joulukuun kynnyksellä

5.11.2016

Useassa yrityksessä tilikausi päättyy 31.12. Kun ennakoi ja käy tilitoimiston kanssa asioita läpi ennen vuoden vaihdetta, niin välttyy tilinpäätöksen tuomilta yllätyksiltä. Hallinnan tunne lisääntyy ja stressi vähenee.

Ohessa olen listannut asioita, joita me Aldiassa käymme läpi asiakkaidemme kanssa ennen tilinpäätösajankohtaa. Näin varmistamme asioiden oikeellisuuden ja sen, että pystymme tekemään asiakkaillemme tilinpäätöksen toivotussa aikataulussa.

Arvioitu tilikauden tulos
Kun tilikautta on takana 10-11 kuukautta, niin yrityksen koko tilikauden tulos on arvioitavissa yhdessä asiakkaan kanssa. Näin on mahdollisuus myös arvioida veroja ja käyttää tietoa yrityksen päätöksenteon tukena.

Kuluvan tilikauden ennakkoverojen oikeellisuus
Tarkistamme asiakkaidemme ennakkoveron oikeellisuuden tilikauden aikana. Ennen tilinpäätöstä asia on hyvä katsoa vielä kertaalleen ja reagoida tarvittaessa.

Tulevan tilikauden ennakkoverot
Verohallinto määrää asiakkailleen ennakkoverot viimeisimmän valmiin verotuksen perusteella. Asiakkaat saavat päätöksen syksyn aikana. Ennen tilinpäätöstä on hyvä tarkastaa, että onko päätökseen aihetta hakea muutosta.

Palkkojen lakisääteisten vakuutusten lopulliset maksut 2016
Vakuutusyhtiöt lähettävät tammikuussa tehtävien vuosi-ilmoitusten perusteella tasauslaskelman lakisääteisistä vakuutusmaksuista 2016. Mahdolliset palautukset ja/tai lisämaksut on mahdollista laskea etukäteen ja näin välttyä yllätyksiltä. Tämä on tärkeä asia kassanhallinnan kannalta.

Palkkojen lakisääteisten vakuutusten ennakkomaksut 2017
Edellistä kohtaa laskettaessa voi laskea parhaan arvion seuraavan vuoden palkoista ja ilmoittaa palkkasummat vakuutusyhtiöihin, jotta laskut tulevat heti alkuvuodesta oikean suuruisina.

Osingonjaon verotus ja verotuksen optimointi
Loppuvuodesta on hyvä tarkistaa, että onko osingon verohyöty käytetty mahdollisuuksien mukaan. Samassa yhteydessä on mahdollisuus laskea, että kannattaisiko yrittäjän nostaa loppuvuoden tulo osinkona vai palkkana. Samalla voidaan arvioida seuraavan vuoden osingon suuruutta.

Saamiset osakkaalta
Osakeyhtiön taseessa saattaa olla kuluvalta vuodelta kertynyttä saamista osakkaalta. Avoin summa 31.12. verotetaan osakkaalta pääomatulona. Asia on hyvä tarkistaa ja sopia tilitoimiston kanssa, että jätetäänkö saldoa vai halutaanko se nollata palkan- tai osingonmaksun kautta.

Tekemättömät matkalaskut
Yrittäjän on hyvä ennen vuoden vaihdetta tehdä valmiiksi kuluvan vuoden matkalaskut. Näin ne saadaan kuluksi oikealle tilikaudelle ja asia tulee hyvissä ajoin hoidetuksi ja tieto saadaan tilinpäätökseen.

Ajankohtaiset vero- ja/tai lakimuutokset
Uusi vuosi tuo tullessaan aina muutoksia ja uusia lakeja. Nämä on hyvä käydä läpi tilitoimiston kanssa oman yrityksen näkökulmasta.

Veroilmoituksella tehtävät vähennykset
Joskus kirjanpito ja verotus eroavat toisistaan. Verotuksessa voi olla mahdollisuuksia tehdä vähennyksiä, joita ei tehdä kirjanpidossa. Tämä koskee varsinkin henkilöyhtiöitä. Nämä on hyvä käydä läpi ja antaa tilitoimistolle tarpeellinen tieto käyttöön.

Tilinpäätökseen toimitettavat puuttuvat tiedot ja asiakirjat
Tilitoimiston kanssa on hyvä laatia lista asioista, jotka yrittäjän tulee toimittaa tilinpäätökseen. Mitä aikaisemmin tieto on käytettävissä tilitoimistossa sitä nopeammin tilinpäätös valmistuu.

Hyvää loppuvuotta toivotellen

Tiina Raatikainen